Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον της Ελλάδας, ανέλαβε την κατάρτιση τεσσάρων ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης, για το Πανεπιστήμιο του 2030, την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα μας, τομείς που εμπίπτουν στους πυλώνες δράσης του. Tα Σχέδια Δράσης τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας προς αξιοποίηση.
Επιθυμώντας να συνεισφέρει στη συζήτηση για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα προσκάλεσε σημαντικούς Έλληνες ειδικούς σε θέματα Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προσφέρουν την καλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή εμπειρία στην προσπάθεια αυτή. Για τη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία συστάθηκε Κεντρική Συντονιστική Ομάδα , η οποία σε συνεργασία με 50μελή Επιστημονική Ομάδα, διαμόρφωσε μετά από 18 μήνες αφιλοκερδούς εργασίας και διαλόγου με την πανεπιστημιακή και επαγγελματική κοινότητα και τους ενεχόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς εξελίξεις, ένα Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος Δημόσιας Υγείας.
Το Σχέδιο Δράσης είναι διαθέσιμο εδώ και παρουσιάστηκε ως κείμενο συζήτησης στις 12 Απριλίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα είναι οκταμελής με:
- Πρόεδρο τον κ. Άγι Τσουρό, Πρώην Διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
και αντιπροέδρους:
- τον κ. Γιάννη Κυριόπουλο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας
- τον κ. Γιώργο Χρούσο, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα παρουσιάζει τα δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου Συστήματος Δημόσιας Υγείας, καθώς και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στο δικαίωμα στην υγεία, την ισότητα και τη βιωσιμότητα. Το εγχείρημα δεν αφορά στο σύστημα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, αλλά στις διατομεακές πολιτικές, τις υπηρεσίες και δραστηριότητες που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, την προστασία και παρακολούθηση της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο και τη διαχείριση κρίσεων, όπως η πανδημία από τη νόσο COVID-19.
Στο κείμενο διατυπώνονται ιεραρχημένες προτάσεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν έναν στρατηγικό οδικό χάρτη με ορίζοντα το 2030, αλλά με βασική προϋπόθεση τον εκτεταμένο διάλογο, την ευρεία συναίνεση, την πολιτική βούληση και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων από την αρχή της διαδικασίας.
Για την κατάρτισή του, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στις πιο σύγχρονες έννοιες της Δημόσιας Υγείας σε διεθνές επίπεδο και τους στόχους για τη βιωσιμότητα του Ο.Η.Ε. και κάλυψε όλες τις βασικές λειτουργίες της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Διενεργήθηκε επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις των λειτουργών Δημόσιας Υγείας αναφορικά με τη λειτουργία και αναδιοργάνωση του συστήματος.
Στην εκδήλωση παρουσίασής του, το Σχέδιο Δράσης παρουσιάστηκε από τον κ. Άγι Τσουρό και συζητήθηκε στα εξής διεπιστημονικά πάνελ με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου:
Άνθρωπος – Ευαλωτότητα – Πολίτης
- Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
- Μένη Μαλλιώρη, Ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
- Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Eπιστημονική υπεύθυνη έρευνας SHARE για την Ελλάδα
- Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Περιβάλλον – Θεσμοί
- Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας
- Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
- Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια & Διευθύντρια Εργαστηρίου Έρευνας ReSEES, ΟΠΑ, Πρόεδρος European Association of Environmental and Resource Economists
- Δημήτρης Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Πρόεδρος ΚΕΣΥ
- Άγις Τσουρός, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Η Επιστημονική Επιτροπή θα δέχεται σχόλια και ερωτήσεις στο mail: [email protected] ως τις 12 Μαΐου, με στόχο να ληφθούν υπόψιν στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης και των σχετικών κειμένων.
Από τα τέσσερα Σχέδια Δράσης που έχει αναλάβει να καταρτίσει και να παρουσιάσει το Ίδρυμα Μποδοσάκη και πέραν του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα, το Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση τον Νοέμβριο 2021, ενώ θα ακολουθήσουν τα Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.