“Η υποτροφία μου έδωσε την ευκαιρία επιστροφής στην Ελλάδα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια”
Η Ιωάννα Γαλάνη είναι πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ (2003), και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ανοσολογία του Καρκίνου (2008), το οποίο εκπόνησε στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη Γερμανίας χρηματοδοτούμενη με υποτροφία Marie Curie Excellence Grant.
Το 2008 έλαβε από το ίδρυμα Μποδοσάκη μεταδιδακτορική υποτροφία στη μνήμη «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», η οποία της έδωσε την ευκαιρία επιστροφής στην Ελλάδα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο του κου Ανδρεάκου στο ΙΙΒΕΑΑ. Η χρηματοδότηση αφορούσε στη μελέτη του αντι-φλεγμονώδους και ανοσο-ρυθμιστικού ρόλου των ιντερφερονών λάμδα στις αναπνευστικές λοιμώξεις, το οποίο αποτελεί έως σήμερα το ερευνητικό της αντικείμενο. Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Αριστείας στη Βιολογία ‘Φώτης Καφάτος’ από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, ενώ από το 2023 κατέχει θέση ερευνήτριας Γ’ βαθμίδας στο ΙΙΒΕΑΑ στο αντικείμενο της Ανοσολογίας με έμφαση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;
Η αγάπη μου για την έρευνα και την επιστήμη.
Τι θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;
Οι επιλογές τους να στηρίζονται σε αυτό που πραγματικά αγαπάνε, και να προσπαθούν παρά τις αντιξοότητες. Ο επιμένων νικά!
Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;
Στο πλαίσιο της επιστημονικής μου πορείας, η ερευνητική μου εργασία για τη σημαντικότητα του αντι-ιικού συστήματος των ιντερφερονών λάμδα στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων, αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό μου επίτευγμα. Στην εργασία αυτή, περιγράψαμε πώς οι ιντερφερόνες λάμδα αναλαμβάνουν να αντιμετωπίσουν πρώτες τις αναπνευστικές ιικές λοιμώξεις, προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή φλεγμονή, ώστε να προστατεύσουν το ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα που εκτίθεται συνεχώς σε παθογόνους παράγοντες. Μόνο όταν η λοίμωξη ξεφύγει από τον έλεγχο των ιντερφερονών λάμδα, αναλαμβάνουν άλλοι αντι-ιικοί μηχανισμοί, οι οποίοι ωστόσο πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ενέχουν τον κίνδυνο καταστροφής του πνευμονικού ιστού. Η εργασία αυτή, η οποία εκπονήθηκε και στα πλαίσια της χρηματοδότησής μου από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, όχι μόνο δημοσιεύτηκε στο πιο σημαντικό περιοδικό της Ανοσολογίας, αλλά επισημάνθηκε και σε πολλά περιοδικά του πεδίου, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς σε πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες. Η εργασία αυτή βραβεύθηκε το 2018 με το βραβείο αριστείας στη Βιολογία ‘Φώτης Καφάτος’, έχοντας μάλιστα εκπονηθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, ότι σε συνέχεια της εργασίας αυτής, διαπιστώσαμε ελαττωματική παραγωγή των αντι-ιικών αυτών πρωτεϊνών σε ασθενείς που νόσησαν βαριά με λοίμωξη COVID-19, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του συστήματος αυτού.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Έχοντας πρόσφατα κατακτήσει τη θέση της Ερευνήτριας Γ’ στο ΙΙΒΕΑΑ, ο άμεσος στόχος μου είναι να πλαισιώσω την ερευνητική μου ομάδα με ταλαντούχους νέους επιστήμονες και να χρηματοδοτήσω επιτυχώς την έρευνά μου στο αντικείμενο της ανοσολογίας των ιικών αναπνευστικών λοιμώξεων, ένα επιστημονικό πεδίο η σημαντικότητα του οποίου αναδείχθηκε με την πανδημία COVID-19 που βιώσαμε πρόσφατα. Μακροπρόθεσμα, φυσικά, ο στόχος μου είναι να πραγματοποιώ έρευνα αιχμής με χρήσιμο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.
Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;
Ούσα μαμά μιας υπέροχης 7χρονης, όσος ‘ελεύθερος χρόνος’ υπάρχει είναι αφιερωμένος αποκλειστικά σε αυτήν, η οποία με βοηθάει να χαλαρώνω αμέσως από τις όποιες έγνοιες.