“Σαν αντίληψη ζωής, είμαι παθιασμένος με τη δημιουργία και χρήση τεχνολογιών για ένα βιώσιμο μέλλον.”
Ο Νίκος Χρυσόγελος τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μηχανικός ηλεκτρονικών σε μια νεοφυή επιχείρηση στην Ελβετία, η οποία ασχολείται με την παραγωγή και ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων για τους πυροσβέστες, τα οποία τους προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εναέρια εικόνα.
Η πορεία του ξεκίνησε με σπουδές στην Ελλάδα σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης με τη βοήθεια του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Έχει υπάρξει αρκετά τυχερός, όπως αναφέρει, διότι έχει αποκτήσει εμπειρία από μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα όπως το CERN στη Γενεύη και το ETH, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.
Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;
Η απόφαση να συνεχίσω για μεταπτυχιακό στη Ζυρίχη ήταν καθοριστική στη επαφή μου με ανθρώπους και εταιρίες που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επαγγελματικής και τεχνικής μου σκέψης.
Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;
Μία πολύ σημαντική εμπειρία μου στη Ζυρίχη είναι η επαφή με κοινωνικές ομάδες εντός και εκτός του πανεπιστημίου που ασχολούνται με την ομαλή ένταξη προσφύγων και αιτούντων ασύλου στην κοινωνία. Το πανεπιστήμιο συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή τη διαδικασία μέσω της εκπαίδευσής τους και έτσι μπόρεσα και εγώ να υπάρξω μέντορας σε ανθρώπους που είναι οι πιο δυνατοί και αξιοθαύμαστοι που έχω γνωρίσει ως τώρα.
Αντίστοιχα, η συμμετοχή μου σε μαραθώνιους προγραμματισμού και εργασίες που έχουν ανθρωπιστικό περιεχόμενο και η ανάπτυξη προιόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ελάχιστους πόρους είναι σίγουρα έργα που θα ξεχώριζα στην επαγγελματική μου εμπειρία.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον και ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;
Σαν αντίληψη ζωής, είμαι παθιασμένος με τη δημιουργία και χρήση τεχνολογιών για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι τεχνολογίες υπάρχουν για να υποστηρίζουν όλους τους ανθρώπους και να διευκολύνουν καθημερινά προβλήματα. Με βάση αυτές τις αρχές θα ήθελα να συνεισφέρω στο πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα: την κλιματική κρίση.
Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;
Να πάρουν ρίσκα και να συναστρέφονται με ανθρώπους διαφορετικής προελεύσεως και γλώσσας. Να γνωρίσουν τον κόσμο και να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Η επόμενη πρόκληση που μας περιμένει όλους είναι η περιβαλλοντική!
Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;
Για μένα, και θεωρώ για όλους μας, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε μία ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου στη ζωή μας. Έτσι και εγώ προσπαθώ να αθλούμαι όσο μπορώ στη φύση, είτε στα βουνά είτε στη θάλασσα. Είναι επίσης σημαντική για μένα η ενασχόληση με το θέατρο σαν θεατής, αλλά και συμμετέχοντας σε μαθήματα αυτοσχεδιασμού.