Τρία νέα μέλη, επιστήμονες διεθνούς κύρους και εμβέλειας, προστίθενται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Έχουν βραβευθεί και οι τρεις από τον θεσμό των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος και συνεχίζουν να διαπρέπουν.
Στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο εντάσσονται οι κ.κ. Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Oxford University, Κωνσταντίνος Μεγήρ, Καθηγητής Οικονομικών, Yale University και Δημήτριος Μπερτσιμάς, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας, MIT Sloan School of Management.
Λίγα λόγια για τα νέα μέλη του Δ.Σ.
Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Oxford University και Fellow του Mansfield College, Oxford
Ο Π. Ελευθεριάδης ειδικεύεται στο Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Φιλοσοφία του Δικαίου.
Παράλληλα με την ιδιότητα του ως δικηγόρος (Barrister) στην Αγγλία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με υποθέσεις σχετικές του Brexit.
Ο Π. Ελευθεριάδης έλαβε το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον Τομέα Κοινωνικών Επιστημών το 2005.
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία “Legal Rights” (2008) και “A Union of Peoples: Europe as a Community of Principle” (2020) και τα δύο από το Oxford University Press. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και ξένο τύπο για συνταγματικά, νομικά ή γενικότερα ευρωπαϊκά θέματα.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, LLM (1991) και Ph.D. (1995).
Κωνσταντίνος Μεγήρ, Καθηγητής Οικονομικών, Douglas A. Warner III, Yale University
Ο Κ. Μεγήρ είναι καθηγητής οικονομικών στο Yale, στην έδρα “Douglas A. Warner III”. Ειδικεύεται στα οικονομικά της εργασίας, στα οικονομικά του ανθρώπινου κεφαλαίου και στην παιδική ανάπτυξη.
Έλαβε το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών το 1996. Μεταξύ των σημαντικών του διακρίσεων συγκαταλέγεται το βραβείο Ragnar Frisch Medal που του απονεμήθηκε το 2000 για μελέτη του στην προσφορά εργασίας, την οποία συνέγραψε με τους Richard Blundell και Alan Duncan στην επιστημονική επιθεώρηση Econometrica.
Εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 2005 και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 2019. Έχει υπάρξει επιστημονικός εκδότης διαφόρων επιστημονικών επιθεωρήσεων μεταξύ των οποίων και η Econometrica. Υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών στο University College London από το 2004 έως το 2007. Σπούδασε Οικονομικά και Οικονομετρία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (1979), στο οποίο συνέχισε με Μ.Α. (1980) και Ph.D. (1985).
Δημήτριος Ι. Μπερτσιμάς, Boeing Leaders for Global Operations Professor of Management, Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας του προγράμματος Master of Business Analytics, MIT Sloan School of Management
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δ. Μπερτσιμά περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση, τα στοχαστικά συστήματα, τη μηχανική μάθηση και τις εφαρμογές τους, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους τομείς της στατιστικής, της υγείας, των μεταφορών και των οικονομικών.
Ο Δ. Μπερτσιμάς έλαβε το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών το 1997.
Υπήρξε ιδρυτής και συν-ιδρυτής διαφόρων εταιρειών (Dynamic Ideas, LLC, κ.α.).
Είναι Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (NAE) καθώς και INFORMS Fellow, ενώ έχει λάβει “Τhe John von Neumann theory prize” & “Τhe Frederick W. Lanchester prize”, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων.
Έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985) και συνέχισε στο ΜΙΤ με ΜS στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1987) και Ph.D. στα Eφαρμοσμένα Μαθηματικά και την Επιχειρησιακή Έρευνα (1988).