Μιλήστε μας για τη σημερινή σας επαγγελματική θέση και τα βήματα που ακολουθήσατε για να φθάσετε έως εδώ.
“Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ (2012), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης επάνω στη Χημεία και Τεχνολογία Πολυμερών (2014) και διδακτορικού διπλώματος στη Χημεία (2017) με τίτλο «Ανάπτυξη νέων πολυμερικών βιοϋλικών με ταυτόχρονη χρήση νανοπροσθέτων και φαρμακευτικών ουσιών για ιστομηχανικές εφαρμογές». Από το 2017 εργάζομαι ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Γαλλία, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (UPMC) και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Charles Sadron στο Στρασβούργο. Το 2018, έλαβα μεταδιδακτορική υποτροφία 3 ετών από το ίδρυμα Μποδοσάκη για τη διεξαγωγή έρευνας επάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων νανοσωματιδίων, για την ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.”
Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;
“Η λήψη υποτροφίας από το ίδρυμα Μποδοσάκη ήταν έως σήμερα η πιο σημαντική στιγμή για εμένα. Αφενός μου έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσω πως η επιστημονική έρευνα αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη επαγγελματική επιλογή μου, το «κάλεσμα μου», αυτό που ονειρεύομαι να κάνω στο υπόλοιπο της ζωής μου. Αφετέρου συμβολίζει την ανταμοιβή των κόπων μου και αποτελεί τη βάση για να συνεχίσω, ως μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης.”
Ποιο σημείο θεωρείτε κομβικό στην πορεία σας;
“Θεωρώ κομβικό σημείο τη πορείας μου το ότι, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, διεξήγαγα έρευνα υπό την επίβλεψη του Καθ. του ΑΠΘ Δ. Μπικιάρη. Στην ομάδα του καλλιέργησα σημαντικές δεξιότητες και εμπλούτισα το βιογραφικό μου με επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και εγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά. Τα στοιχεία αυτά μου χάρισαν το 2017 το εισιτήριο για ένα κορυφαίο γεγονός, την 67η Επιστημονική Συνάντηση Κατόχων Νόμπελ Χημείας και μου άνοιξαν την πόρτα του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης. Εκεί, η επαφή με εξαιρετικούς ερευνητές ωρίμασε την επιστημονική μου αντίληψη και αποτέλεσε αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για τη λήψη μεταδιδακτορικής υποτροφίας.”
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
“Ένας από τους άμεσους στόχους μου είναι να αποκτήσω μια θέση μόνιμης ερευνήτριας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Μακροπρόθεσμα, θα ήθελα ως Ελληνίδα επιστήμονας που εργάζεται στο εξωτερικό, να αναδείξω μέσω της έρευνας μου ότι η χώρα μας μπορεί ακόμα και σήμερα να παράγει καινοτομία διεθνούς επιπέδου.”
Τί θα συμβουλεύτε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;
“Η επιμονή είναι μια πολύ σημαντική αρετή για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή πορεία. Ωστόσο, χιλιάδες ερευνητές που δεν κατάφεραν να λάβουν θέση, μετά από χρόνια προσπαθειών εγκαταλείπουν τον αγώνα. Όχι γιατί δεν προσπάθησαν αρκετά, αλλά γιατί επέμειναν σε κάτι παραπάνω από ότι χρειαζόταν. Δεν χρειάζεται λοιπόν να επιμένεις υπερβολικά σε κάτι που βλέπεις ότι αποτυγχάνει, αλλά να έχεις το θάρρος να αναγνωρίσεις ότι το αρχικό σου πλάνο ήταν λάθος, να αλλάξεις πορεία και να στραφείς εκεί όπου θα διαπρέψεις.”