Κωνσταντίνος Γκρίντζαλης – υπότροφος του 2010, Επίκουρος Καθηγητής στο Dublin City University

Ο Κωνσταντίνος Γκρίντζαλης βρίσκεται από το 2017 στο Dubin City University στο Δουβλίνο ως Επίκουρος Καθηγητής στην εφαρμοσμένη βιοχημεία. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου παρέμεινε για συνολικά 12 χρόνια ως προπτυχιακός, μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας. Κατόπιν πραγματοποίησε το πρώτο του μεταδιδακτορικό στο Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής στο Πλατάνι της Πάτρας και μετά ακολούθησαν τα επόμενα δύο μεταδιδακτορικά προγράμματα στο εξωτερικό. Πρώτα βρέθηκε στο Βέλγιο στο Université Catholique de Louvain και μετά στην Αγγλία στο University of Birmingham, όπου ειδικεύτηκε στη μεταβολομική και την τοξικολογία. Κάθε ένας σταθμός ήταν καθοριστικός και απαραίτητος για την εκπαίδευσή μου και με οδήγησε στη μόνιμη ακαδημαϊκή μου θέση με επιτυχία σε ανεξάρτητες χρηματοδοτήσεις.

Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;

Σίγουρα τα σημεία που είχαν καθοριστικό ρόλο δεν ήταν μόνο ένα, αλλά θα έλεγα ένα σύνολο αποφάσεων σε διάφορες φάσεις της ζωής μου. Καθοριστικό σημείο ήταν το δεύτερο μεταδιδακτορικό μου πρόγραμμα, ειδικά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς με οδήγησε να φύγω στο εξωτερικό όταν μάλιστα ακόμα δεν είχα υπηρετήσει τη στρατιωτική μου θητεία και έληγε η αναβολή μου. Το εξωτερικό ήταν μονόδρομος τόσο για την εξέλιξη στην ερευνητική μου καριέρα όσο και οικονομική και πρακτική λύση.

Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά σημεία που θεωρώ σημαντικά, αλλά μπορώ να ξεχωρίσω ένα περισσότερο από τα άλλα. Κατά την περίοδο του διδακτορικών σπουδών μου μελετούσα ένα πολύ ουσιαστικό κομμάτι της βιοχημείας και συγκεκριμένα το οξειδωτικό στρες στο πλαίσιο της μικροβιολογίας. Αν και οι εφαρμογές αυτής της πτυχής της βιοχημείας στη μελέτη των φαινομένων της ζωής ήταν εμφανείς και κομμάτι της μελέτης μου, το έναυσμα να ασχοληθώ με μια τελείως διαφορετική πτυχή ήρθε από ένα email στον καθηγητή μου από το NASA Ames Research Center για μια συνεργασία η οποία άνοιξε τους ορίζοντές μου διάπλατα. Συγκεκριμένα το εργαστήριό μας προχώρησε σε κάτι ιδιαίτερα καινούργιο, τη μελέτη των οξειδωτών και της βιοχημείας τους στα κομμάτι που αφορά την μελέτη της έρευνας στο διάστημα και συγκεκριμένα την ανασταλτική λειτουργία των οξειδωτών στην εξέλιξη της ζωής σε πλανήτες όπως ο Άρης.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Γενικότερα βλέπω τον εαυτό μου πάντα σε συνάρτηση με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα στην έρευνα και εκπαίδευση. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα παραμείνω στο εξωτερικό και παρά το ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζομαι είναι αρκετά καλό, έχω στόχο τόσο την ακαδημαϊκή μου εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα όσο κυρίως να συνδεθώ με κάποιο άλλο πανεπιστήμιο μεγαλύτερο κύρους και δυναμικού, πολύ πιθανόν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, όπου θα συνεχίσω την έρευνά μου πιο δυνατά στον τομέα της τοξικολογίας. Έχω ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και αυτό μου επιτρέπει να συνδέομαι με αρκετά ιδρύματα. Θεωρώ πολύ πιθανό προς το τέλος της καριέρας μου την επιστροφή στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;

Η κινητήρια δύναμη ή έμφυτη φλόγα σε όλη μου την πορεία μέχρι τώρα είναι η επιστημονική περιέργεια σε συνδυασμό με τη δίψα για νέα γνώση. Αυτά μαζί με το κίνητρο μετάδοσης της γνώσης είναι που προσωπικά με κάνουν να νιώθω ότι η καθημερινή μου εργασία είναι στην πραγματικότητα ένα χόμπι και όχι δουλειά, για αυτό και δεν μπορεί να με κουράσει. Στο ερευνητικό κομμάτι η χαρά μιας ανακάλυψης παραμένει κάτι μοναδικό ως προσωπική ικανοποίηση αλλά δένεται στενά με την χαρά από τη μεταλαμπάδευση αυτής της γνώσης στο ακροατήριο είτε του μαθήματος που παραδίδω σε μια αίθουσα είτε ανακλώμενη στην προσωπική επιτυχία των φοιτητών μου.

Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;

Σίγουρα οι συμβουλές είναι κάτι που είναι χρήσιμο και γενικότερα καλό είναι να τις αξιολογούμε στο πρίσμα αυτού που τις δίνει. Θα συμβούλευα τους νέους υποτρόφους να είναι ανοιχτόμυαλοι και ρομαντικοί, και να είναι έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία και να είναι παρατηρητικοί όταν αυτή τους παρουσιάζεται μπροστά τους. Η μεγαλύτερη συμβουλή θα ήταν να μην το βάζουν κάτω και να μην φοβούνται να αποτύχουν αλλά να συνεχίζουν να προσπαθούν και να πιέζουν μόνοι τους τους εαυτούς τους.

Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;

Γενικά είμαι ευτυχισμένος γιατί βάδισα στα χνάρια του δικού μου μέντορα και ταυτίστηκα πολύ με την επιστήμη ως ένα χόμπι, οπότε αυτό από μόνο του μου δίνει ενέργεια και ξεκούραση. Παρόλα αυτά, κανείς δεν πρέπει να μένει εκεί προσκολλημένος και αποκομμένος και πρέπει να έχει διεξόδους. Τα ταξίδια, το σινεμά, η άθληση και οι κοινωνικές και ομαδικές δραστηριότητες γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο ευχάριστα και αναζωογονούν το πνεύμα και το σώμα. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι οι φίλοι και συνοδοιπόροι και η αφιέρωση πολύτιμου χρόνο για αυτούς και για την οικογένεια.