«Το επιστημονικό βραβείο του Iδρύματος Μποδοσάκη είναι η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένας νέος επιστήμονας από την Ελλάδα. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που λαμβάνω αυτό το εξέχον βραβείο στον τομέα των Επιστημών με θέμα την Χημεία. Αυτή η διάκριση με γεμίζει με αίσθημα ευθύνης στο να συνεχίσω το επιστημονικό έργο για την επίλυση καίριων προβλημάτων που αφορούν το Περιβάλλον και την Ενέργεια και να συμβάλω στην εκπαίδευση των επόμενων νέων επιστημόνων».
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μπουρμπάκη
Ο Γιάννης Χ. Μπουρμπάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1979. Από μικρή ηλικία είχε κλίση στις θετικές επιστήμες και αρίστευσε σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με ποδόσφαιρο, παραδοσιακούς χορούς και μουσική. Το 1997 εισήχθη στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης από όπου αποφοίτησε το 2001. Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών μετέβη στη Γερμανία για ερευνητικές εργασίες στο Ινστιτούτο Φυσικής και Θεωρητικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εφαρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία το 2003 και διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στον τομέα της Υπολογιστικής και Θεωρητικής Χημείας το 2006. Η διδακτορική του διατριβή επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό νέων υλικών για την αποθήκευση υδρογόνου. Για την αριστεία των σπουδών του έλαβε το βραβείο του εθνικού ιδρύματος κρατικών υποτροφιών (IKY). Ως μεταπτυχιακός ερευνητής συνεργαζόταν με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και παράλληλα δίδασκε στο ΤΕΙ Κρήτης.
Αμέσως μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος το 2006, μετέβη στο Πανεπιστήμιο του Delaware των Η.Π.Α. και εργάστηκε στο τμήμα Χημικής Μηχανικής ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Το 2008 βραβεύτηκε με την ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Curie για να ερευνήσει μηχανισμούς χημικών αντιδράσεων στα νανοσωματίδια χρυσού. Από το 2011 έως το 2013 εργάστηκε ως ερευνητής στο Catalysis Center for Energy Innovation του Πανεπιστημίου του Delaware. Το 2013 έγινε επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημικής και Πετρελαϊκής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, και το 2017 ονομάστηκε «Bicentennial Alumni Faculty Fellow» από το Swanson School of Engineering για την επιστημονική του συνεισφορά.
Ο Δρ. Μπουρμπάκης έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 ερευνητικές εργασίες σε περιοδικά υψηλού επιστημονικού κύρους, οι οποίες έχουν μεγάλη απήχηση στον τομέα της Χημείας, Ενέργειας και Νανοτεχνολογίας. Ως νέος ερευνητής έχει διακριθεί με σημαντικά βραβεία όπως το βραβείο CAREER από τον εθνικό επιστημονικό οργανισμό των Η.Π.Α. (National Science Foundation). Ως μεταδιδάκτορας είχε επιλεχθεί στους 500 καλύτερους νέους επιστήμονες στον κόσμο να συναντηθεί με Nομπελίστες όλων των επιστημών στη Γερμανία στα πλαίσια του «Lindau Nobel Laureate meeting». Πρόσφατα, αναδείχθηκε ως ανερχόμενος ερευνητής από το επιστημονικό περιοδικό ACS Journal of Chemical and Engineering Data. Για την συνεισφορά του στην παιδεία βραβεύτηκε με το βραβείο «Pommersheim» για αριστεία στην διδασκαλία Χημικής Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Τα τελευταία χρόνια διατελεί πρόεδρος του Pittsburgh-Cleveland Catalysis Society ενώ παράλληλα οργανώνει επιστημονικά συμπόσια για τις επιστημονικές κοινότητες του AIChE (American Institute of Chemical Engineers) και ACS (American Chemical Society).
Η έρευνα του Δρ. Μπουρμπάκη επικεντρώνεται στην θεωρητική μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων υλικών με εφαρμογή στην νανοτεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η ερευνητική του ομάδα και οι συνεργάτες του, προσπαθούν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους δημιουργούνται τα νανοσωματίδια και πώς μπορούν να σχεδιαστούν καινούρια νανοϋλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών, την καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.