Οι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Μάτι, Νέος Βουτζάς)  κινητοποίησαν εταιρείες και ιδιώτες δωρητές, να συμβάλουν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, σε συνεργασία με το The Coca-Cola Foundation, επέλεξε να στηρίξει την ‘επόμενη μέρα’ της ζωής των πληγέντων, μέσα από ένα πρόγραμμα που κινήθηκε σε δυο άξονες:

(α) την κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων που είδαν, από τη μια στιγμή στην άλλη, τους δικούς τους ανθρώπους να χάνονται από τη φωτιά και τις κατοικίες και τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται.  Ο άξονας αυτός του προγράμματος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς.

(β) την ψυχολογική στήριξη των πληγέντων σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, αλλά  και σε επίπεδο κοινότητας. Στόχος μας ήταν οι πληγέντες να ξεπεράσουν το ψυχολογικό τραύμα που προκάλεσε η συντριπτική εμπειρία που έζησαν και να επανέλθουν σταδιακά σε μια κανονικότητα. Ο άξονας αυτός του  προγράμματος  υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ)

Η επιλογή των δυο αυτών αξόνων προέκυψε από την εκτενή καταγραφή αναγκών που πραγματοποίησε η ομάδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη η οποία ήταν παρούσα στις πληγείσες περιοχές: με συναντήσεις και διαβούλευση με τους κατοίκους, τις τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ και τους φορείς που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Αποτελέσματα

Περισσότεροι από 2.135 συνάνθρωποί μας ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι ξεπέρασαν τον αρχικό σχεδιασμό των 1400 ατόμων χάρη στη αφοσίωση όλων των συνεργατών μας. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και συγκεκριμένα 453 παιδιά και 436 ηλικιωμένοι.

Δόθηκε χρηματική ενίσχυση ύψους 1,500 ευρώ ανά οικογένεια σε 110 οικογένειες, (που αντιστοιχούν σε 295 άτομα) , μέσα από μια διαδικασία αιτήσεων που ανέδειξε τα νοικοκυριά με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον 40 οικογένειες έλαβαν τρόφιμα, είδη καθαριότητας και οικιακού εξοπλισμού.

Ιδιαίτερα κρίσιμο ήταν το σκέλος της ψυχοκοινωνικής στήριξης των πληγέντων. Συνολικά, έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής 1.679 πληγέντες, μέσα από 1.652 συνεδρίες ατομικής και οικογενειακής θεραπείας. Πραγματοποιήθηκαν δε 954 συμπληρωματικές δράσεις, όπως κατ’ οίκον επισκέψεις, συνοδείες ατόμων, δράσεις διασύνδεσης με άλλους φορείς για ορθότερη διαχείριση περιστατικών, ενώ υλοποιήθηκαν και 37 ομαδικές παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία, πολιτιστικούς χώρους και δομές ψυχικής υγείας. Επιπλέον, προσφέρθηκε εκπαίδευση για την αναγνώριση της ψυχικής διαταραχής και του κινδύνου αυτοκτονίας σε πληγέντες-εργαζομένους στα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Η επόμενη μέρα

Οι πληγέντες, μέσω των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έλαβαν, καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να επανέλθουν, σταδιακά, σε μια κανονικότητα.

Η τοπική κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς εκπαιδεύτηκαν στην ανίχνευση περιστατικών που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και στη διαχείριση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων. Οι τοπικοί φορείς γνωρίζουν πλέον πότε και πώς να παραπέμπουν ανάλογα περιστατικά, όταν δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι ίδιοι.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναζήτησε και βρήκε επιπλέον χρηματοδότηση για την παροχή επιδομάτων σε 12 επιπλέον οικογένειες, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ψυχο-κοινωνικής στήριξης σε 200 επιπλέον συνανθρώπους μας.

Παράλληλα, το The Coca-Cola Foundation, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, εξακολουθεί να υποστηρίζει δράσεις αποκατάστασης και προστασίας τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με την ΑμΚΕ «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» και τους αρμόδιους φορείς.