GOLDMAN SACHS GIVES

Tο Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεργάζεται με την Goldman Sachs Gives με σκοπό την υποστήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων που επλήγησαν σοβαρά από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία Covid-19. Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε υποστηρίζει την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα, ενισχύοντας το έργο των φορέων: Σωματείο ELIZA, Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ και Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων.

Πιο αναλυτικά:

  1. Σωματείο ELIZA

«Εθνικό Πρόγραμμα επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών»

Με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας ευάλωτων παιδιών καθώς και την αφύπνιση της κοινωνίας για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και τους τρόπους πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, το Σωματείο ELIZA υλοποίησε το «Εθνικό Πρόγραμμα επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών».

Το πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2021, υλοποιήθηκε σε δύο μέρη:

Α. Πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν παιδιά: Επιμόρφωση 1.700 ιατρών, νοσηλευτών, φοιτητών και ειδικευόμενων σε όλη τη χώρα μέσα από 6 διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια και 6 κλινικά φροντιστήρια. Στον συντονισμό των επιμορφωτικών σεμιναρίων συμμετείχαν πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές από 5 πόλεις της Ελλάδας: την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Οι επιμορφώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και εκπονήθηκαν με επιστημονικούς υπεύθυνους τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ και το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Στη διαμόρφωση του προγράμματος συνέβαλαν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Dartmouth College και Yale University.

Β. Καμπάνια ευαισθητοποίησης πολιτών: Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε καμπάνια ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την αναγκαιότητα αναγνώρισης της σεξουαλικής κακοποίησης από επαγγελματίες, με σποτ το οποίο προβλήθηκε εκτενώς σε τηλεοπτικά κανάλια και κοινωνικά δίκτυα, προβάλλονταςτο μήνυμα του προγράμματος σε περισσότερους από 1.500.000 πολίτες.

  1. Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ

«Νομική και Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιζώσες έμφυλης βίας»

Με στόχο την παροχή δωρεάν βοήθειας σε γυναίκες επιζώσες έμφυλης βίας, η οποία αυξήθηκε την περίοδο της πανδημίας, το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ υλοποίησε το πρόγραμμα «Νομικής και Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε επιζώσες έμφυλης βίας».

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, υποστήριξε περισσότερες από 150 γυναίκες με νομική βοήθεια (συμβουλευτική και εκπροσώπηση στα δικαστήρια) ή/και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Τα περιστατικά αφορούσαν όλες σχεδόν τις μορφές έμφυλης βίας, με συχνότερη την ενδοοικογενειακή, και περιλάμβαναν ψυχολογική/λεκτική βία, σεξουαλική παρενόχληση, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), σωματική κακοποίηση, βιασμό, trafficking.

Το σύνολο των νομικών ενεργειών του προγράμματος ήταν αποτελεσματικό και υποστήριξε τις γυναίκες που το εμπιστεύθηκαν να διεκδικήσουν μια ζωή χωρίς έμφυλη βία.

  1. Γενική Γραμματεία Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

«Υπηρεσίες υποστήριξης και εκπόνησης μελέτης σχεδιασμού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης #ΜeΤoo»

Με σκοπό την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας του αρμόδιου κρατικού φορέα, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την εκπόνηση μελέτης σχεδιασμού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης για τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί το 2022, έχουν προτεραιοποιηθεί οι εξής ανάγκες:

  • Μελέτη και περιγραφή του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των φορέων της Γενικής  Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
  • Προσδιορισμός νέων απαιτήσεων και αναγκών, μέσα από τη μελέτη εθνικών και ευρωπαϊκών καλών πρακτικών, και της αναζήτησης επιπλέον σχετικών φορέων προς ένταξη στην ενιαία διαδικασία λήψης, καταγραφής και διερεύνησης καταγγελίας
  • Σχεδιασμός νέας ενιαίας διαδικασίας λήψης και καταγραφής καταγγελίας με στόχο την αποφυγή της καταγγελίας του ίδιου περιστατικού σε πολλαπλούς φορείς
  • Διασύνδεση των φορέων με στόχο τη διευκόλυνση ανάθεσης υποθέσεων στον πλέον αρμόδιο και ορισμός πλαισίου ελέγχου, πληροφόρησης και παρακολούθησης της ροής εργασίας
Ο Δωρητής
GOLDMAN SACHS GIVES