«Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός δικτύου αξιόπιστων συνεργατών σε διεθνές επίπεδο που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από εξαιρετική ποιότητα εργασίας αλλά κυρίως από ήθος. Βασική αρχή μου είναι να μπορώ να συνεργάζομαι με όλους αλλά να κρατάω στον κύριο πυρήνα των συνεργατών μου άτομα με ήθος και αρχές, κάτι που μου ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό και η στάση του Ιδρύματος Μποδοσάκη.»
Η Μαρία Πελέλη-Πήτερσεν είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια (group leader) και Eπίκουρη Kαθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στο University of Southern Denmark, Odense στη Δανία. Πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση από το Novo Nordisk Foundation (Excellence Emerging Investigator Grant) για τη μελέτη του ρόλου του υδρόθειου (H2S), ενός μικρού μορίου που παράγεται ενδογενώς στο σώμα μας. Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ασθένειες του ήπατος, όπως το λιπώδες ήπαρ και η κίρρωση σε σχέση με άλλα μεταβολικά νοσήματα. Ένα άλλο επίσης σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον της που είχε προηγουμένως χρηματοδοτηθεί από το Swedish Research Council είναι ο ρόλος του υδροθείου σε ένα πολύ επιθετικό τύπου καρκίνου στον εγκέφαλο που ονομάζεται γλοιοβλάστωμα.
Παρακινούμενη από τη μεγάλη της αγάπη για τη Βιολογία, πραγματοποίησε με την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στη συνέχεια διδακτορικές σπουδές στο τμήμα Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία. Η ερευνητική της δουλειά κινείται με γνώμονα την παραγωγικότητα , τη στοχευμένη διεξαγωγή πειραμάτων που θα έχουν ένα όσο το δυνατόν άμεσο κλινικό αποτέλεσμα και την εξασφάλιση της επόμενης χρηματοδότησης. Πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι η υποβολή πρωτότυπων ερευνητικών προτάσεων και όχι να ακολουθεί αναγκαστικά και συνεχόμενα το ίδιο μονοπάτι και δε φοβάται να ασχοληθεί με ερευνητικά αντικείμενα και ασθένειες στις οποίες δεν είχε πρότερη εμπειρία.
Υπήρξε κάποια απόφαση που έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία σας;
Όσο και αν φανεί παράδοξο, ήταν η επιστροφή και παραμονή μου στην Ελλάδα για 2 χρόνια μετά το πέρας του διδακτορικού μου και η έναρξη της συνεργασίας μου με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλο. Ο κ. Παπαπετρόπουλος με έπεισε να ανοίξω περαιτέρω τα φτερά μου, να γυρίσω στην Ελλάδα για μεταδιδακτορικό, να αλλάξω σε μεγάλο βαθμό ερευνητικό αντικείμενο σε σχέση με το διδακτορικό μου, να τολμήσω γενικά να πάρω κάποια μεγάλα ρίσκα που τελικά μου έδωσαν τη δυνατότητα να γίνω με την κυριολεκτική έννοια του όρου “ανεξάρτητη ερευνήτρια” και να προσφέρω κάτι καινούριο επιστρέφοντας στη Σκανδιναβία.
Τι ξεχωρίζετε ως το σημαντικότερο για εσάς από όσα έχετε κάνει;
Η τελευταία μου δημοσιευμένη ερευνητική δουλειά σε συνεργασία με την ομάδα του κ. Άρη Μουστάκα στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία και του κ. Παπαπετρόπουλου στο ΙΙΒΕΑΑ στην Αθήνα και ερευνητές από το University of Southern Denmark στη Δανία, που δείχνει ότι βρήκαμε έναν νέο θεραπευτικό δρόμο, βασισμένο στο υδρόθειο, για το γλοιοβλάστωμα. Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο επιθετικούς τύπου καρκίνου στον εγκέφαλο με πολύ χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Ευελπιστώ ότι αυτή η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί περαιτέρω προκειμένουν να δώσουμε ελπίδα σε αυτούς του ασθενείς.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο σε ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα και σε καρκινοπαθείς. Οι άμεσοι στόχοι μου είναι να διευρυνθούν οι συνεργασίες μου με κλινικούς ιατρούς αλλά και άλλα ερευνητικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε σταδιακά να προχωρήσω σε κλινικές μελέτες.
Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο ή το όραμα που σας κινητοποιεί;
Η μεγάλη μου αγάπη και ο θαυμασμός για αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα που μας περιβάλλει! Εξίσου σημαντικό το να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο, ειδικά σε πάσχοντες από καρκίνο, καθώς έχοντας προσωπική πικρή εμπειρία από πολύ στενό συγγενικό πρόσωπο, η ασθένεια αυτή αποτελεί ένα τεράστιο σταυρό που κουβαλάει πρώτα και κύρια ο πάσχων και δευτερευόντως όλη η κοντινή του οικογένεια. Έχουμε χρέος ως ερευνητές να συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να ανακαλύψουμε πιθανά νέες θεραπείες.
Τί θα συμβουλεύατε τους υποτρόφους που ξεκινούν σήμερα την πορεία τους;
Να είναι φιλόδοξοι αλλά παράλληλα και ταπεινοί γιατί η ζωή είναι ένα απρόβλεπτο ταξίδι. Να επιδιώκουν πάντα να έχουν δίπλα τους συνεργάτες με ήθος και επαγγελματική ακεραιότητα. Να θυμούνται ότι εξίσου σημαντική είναι και η ισορροπία στην προσωπική ζωή και το να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπάνε.
Εκτός από την επιστήμη και το αντικείμενό σας, έχετε κάποια άλλη απασχόληση που στον ελεύθερο χρόνο σας σας δίνει ενέργεια ή σας ξεκουράζει;
Οι βόλτες στην ομορφη σκανδιναβική φύση με τον σύζυγό μου και το μικρό μας αγοράκι, τα παιχνίδια μαζί του, οι επισκέψεις σε μουσεία και καλλιτεχνικούς χώρους και η μαγειρική για τους ανθρώπους που αγαπώ.