SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

Εταίρος: The Manifold
Πρόσκληση: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Διάρκεια Έργου: 12 μήνες
Προϋπολογισμός: 56.714,23€
Χώρα: Ελλάδα
Τοποθεσία: Εθνικό επίπεδο

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου προστασίας ενάντια στα SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation) που θα προάγει την ελευθερία της έκφρασης, την υποστήριξη της δημόσιας συμμετοχής και την ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και της συνηγορίας υπέρ της προστασίας από τα SLAPPs. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, στο πλαίσιο του έργου, θα υλοποιηθούν δράσεις έρευνας και τεκμηρίωσης σχετικά με την πρακτική των SLAPPs, συγκέντρωση καλών πρακτικών αντιμετώπισης του φαινομένου από χώρες της ΕΕ, καθώς και δράσεις συνηγορίας μέσω κατάθεσης προτάσεων πολιτικής για την Ελλάδα και σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ομάδες Στόχοι:

  •  Άτομα, ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών – υπερασπιστ(ρι)ες δικαιωμάτων που έχουν δημόσιο λόγο και συμμετοχή προασπίζοντας κοινωνικά, περιβαλλοντικά ή άλλα ζητήματα δικαιωμάτων και αντιμετωπίζουν κίνδυνο διώξεων SLAPP.
  • Δημοσιογράφοι, δημοσιογραφικές ομάδες και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που κατά την διεξαγωγή ερευνών σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος αντιμετωπίζουν κίνδυνο διώξεων SLAPPs. Δικηγόροι και νομικοί που διαχειρίζονται υποθέσεις SLAPPs
  • Βουλευτές και νομοθετικοί παράγοντες
  • Δημοσιογραφικές Ενώσεις και Θεσμικοί Φορείς (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΠΟΕΣΥ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνία, κ.α.)

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.